Autorijtips voor beginners

Als je net klaar ben met je theorie oefenexamens, begint te leren autorijden en je wilt een aantal basisprincipes lezen die je in overweging moet nemen tijdens het rijden of als je gewoon een paar rijtips wilt, dan ben je hier aan het juiste adres. Als je leert autorijden, zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Of je nu een beginner of een volwassen bestuurder bent, het is erg belangrijk om heel voorzichtig te zijn als je achter het stuur zit.

Hier zijn enkele rij-tips die een beginner in gedachten moet houden:

1. Raak vertrouwd met uw auto

Het eerste dat u moet doen voordat u gaat rijden, is vertrouwd raken met uw auto. Maak in theorie kennis met de basisprincipes van de auto en verkeersbord voordat u er praktisch mee gaat rijden. Leer wat een koppeling doet, begrijp de versnellingsarrangementen en leer feiten zoals je nooit met een hogere snelheid naar een lagere versnelling moet schakelen en dat het altijd beter is om de auto tot stilstand te laten komen voordat je de achteruitversnelling inschakelt.

2. Corrigeer uw zitpositie

De juiste zitpositie is cruciaal; zelfs ervaren chauffeurs positioneren zich niet goed en missen daardoor comfort en controle, wat de kans op ongevallen vergroot. Zorg ervoor dat u rechtop zit met uw rug en billen volledig in de zitting gekneld en in een hoekpositie, waardoor rugletsel wordt voorkomen. De stoel moet zo worden geplaatst dat u overal gemakkelijk en comfortabel kunt rondkijken. Er wordt meestal gezegd dat de hoogte van de stoel zodanig moet zijn dat je ogen half zo hoog zijn als de voorruit. De stoel moet in de lengterichting op een positie staan waar uw knieën niet te veel worden gestrekt wanneer u het gas-, rem- en koppelingspedaal van de auto intrapt. Druk de rem volledig in met uw rechtervoet en druk de koppeling in, dit moet op een zodanige manier gebeuren dat terwijl u de pedalen volledig intrapt, je knieën blijven gebogen op ongeveer 120 graden. Zit rechtop en buig niet naar voren.

3. Vermijd afleiding

Als u eenmaal achter het stuur zit, wees dan attent, verstel de spiegels, draag uw veiligheidsgordel en houd u aan de verkeersregels. Vermijd afleiding tijdens het rijden, want tegenwoordig zijn de wegen volgepakt en daarom moet u uw ogen en aandacht er elke seconde op richten. Twee meest voorkomende en basisregels voordat je gaat rijden; gebruik geen mobiele telefoon tijdens het rijden en drink en rijd niet. Naast deze regels moeten vooral nieuwe chauffeurs eten vermijden, de muziek op een zeer hoog volume zetten en zich overgeven aan diepe gesprekken.